10+1 tipp varrógép vásárláshoz, ha kezdő vagy

Utóbbi időben sokan szegeztétek nekem a kérdést: milyen varrógépet vegyek? Mi alapján válasszak? Nos, összeszedtem egy csokorra való tippet, melyek alapján érdemes elindulni, ha varrásra adtad a fejed. És milyen jól tetted, mert ez a világ legtutibb hobbija.

 varrogep.jpg

1. Akármilyen szinten is tudsz varrni, a legeslegfontosabb tudnivaló az, hogy csakis olyan gépet vásárolj, amelynek a belseje- azaz a motor/gépezete fémből készült, és van súlya.Miért? Mert ez időtálló, olajozható, nem ugrál az asztalodon és nem utolsó sorban akár egy életen át is elkísérhet megfelelő karbantartás mellett. Míg a műanyagnak egyrészt nincs ereje, törik, nem igazán javítható- egyszóval kuka az egész,még játék varrógépnek is gyenge.

2. Másik szempont, hogy milyen a szervizelés? Van-e helyi márkaszervíze? Érdemes olyat választani, amelynek az esetleges szervizelése gördülékenyen működik. Ezt az adott eladótól tudod megkérdezni- amennyiben varrógépszaküzletben vásárolsz. Időnként a Lidle-ben lehet jó áron Singer varrógépeket venni, sokan szeretik, de kb ugyanennyien megbánták a vételt. Abban az esetben, ha alkalmi és apró munkákhoz kell, akkor persze, vedd meg. De bonyolultabb projektekhez inkább szaküzletben érdeklődj.

3. Vásárlás előtt érdemes körülnézni, hogy a kiszemelt varrógép alapkészletébe mi tartozik (talpak, plusz egy cérnatartó ikertűs varráshoz, stb), illetve mik azok az elemek amit extrában kell megvenned, és azok mennyibe kerülnek. Nem mindegy, hogy a rejtettcipzár talpat 300 vagy 3000 forintért kell megvásárolni.

4. Fontos szempont még, hogy hány réteg anyagot tud gond nélkül megvarrni a gép, ne otthon lepődj meg, hogy jééé nem varrja meg a 4 réteg farmert.

5. Csakis úgy vegyél varrógépet, ha előtte kipróbáltad, befűzted, megtapostad párszor a pedálját, de minimum megmutatták neked. Erre hiperekben nincs lehetőség.

6. A második varrógépem vásárlásakor nekem a legfontosabb szempont az volt például, hogy halk legyen a gépem, hogy ne zavarjam a gyerekeket alvás közben a zakatolással. Erre pedig a fekvő körforgós orsótok a legmegfelelőbb. Az első Necchi gépem iszonyatosan hangos volt, mert az orsó félfordulatos (ez az a fajta, ahol az orsót szemből kell behelyezni) ami miatt extrán zakatoló hangja volt. 

7. Érdmes azt is figyelembe venni, hogy milyen öltésprogramjai vannak az adott varrógépnek. Sokszor az emberek elámulnak, hogy milyen sok fajta diszítő öltést tud egy varrógép, de ne az legyen a döntő szempont, hogy hány száz öltésprogramja van, hanem, hogy a legfontosabbakat tudja-e: egyenes, cikkcakk, esetleg streccs öltés és tud-e gomblyukat varrni. Lássuk be, hacsak nem patchworközünk, vagy quiltingezünk, akkor nem igazán lesz szükség más típusú öltésre. (mondjuk az én gépem csilliárd öltést tud, de abszolút nem ez volt a döntő)

8. Manapság eléggé elkényelmesedtünk a varrás terén is, így nekem speciel az is egy szempont volt vásárláskor, hogy a varrógépnek automata cérnabefűzője legyen, ezzel is gyorsítva a varrást. Létezik félautamata szálbefűző rendszer is, de őszintén megmondom, nem igazán használtam, és pont emiatt nem is nagyon értem a logikáját. De már az is nagy segjtség, mert nem nekünk kell belevakoskodni mondjuk este, félhomályban a cérnát a tű fokába. 

9. Érdemes megnézni a szabadkar, azaz a tűtől jobbra lévő terület hosszát is. Minél nagyobb, annál könnyebb nagyobb mennyiségű anyagot forgatni varrás közben. Ma már van olyan is, amelynek a szabadkar része 21 cm. Persze ez sem kötelező, ugyanis a klasszik méretű gépekkel is simán lehet télikabátot varrni- ez esetben 16 cm a varrófelület.

10. Csillivilli kompjuterizált vs. alap mechanikus varrógép? Szerintem mindegy, ez abszolút a pénztárca és személyes preferencia függő. Én speciel eléggé szerettem az automatizált dolgokat, nagyon bírom, hogy egyetlen gombnyomásra erősít, elvarr és szálat is vág a gépem. 

+1. Régi, vagy új gépet válasszak? Erre a kérdésre nincs egyértelmű válaszom, ugyanis ez pénztárca és preferencia függő. Mind a két választás jó lehet, ha kellőképpen mérlegelted a fent leírtakat. Sok esetben egy 40+ éves vas varrógép is tökéletesen tud működni, főként, hogy ezeknek nem csak a belseje, de maga a háza is vasból van, tuti visz minden anyagot több rétegben is. Árban ott vannak, mint egy kezdő szintű modern varrógép, de nagy valószínűséggel csak egyenes és cikkcakk öltést tudnak, de lássuk be: ennél többet ritkán is kell használjunk ruhavarrás esetében.

Igyekeztem sok mindent lefedni ezzel a 11 ponttal, de ha lenne még kérdésed, ne fogd vissza magad, tedd fel nyugodtan kommentben, Facebook üzenetben, de akár Instagramon is.

varrogep_1.jpg

A 10 éves Necchi gépet nyugdíjjaztam, a mostani varrógépem, egy Brother Innovis 1100 és mellette a szintén Brother Lock 1334D szegőgépem.

És ne feledd:  #avarrásszexi

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonbutik.blog.hu/api/trackback/id/tr6416176424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása