Hogyan ráncoljunk a szegőgépünkkel?

Már bő másfél éve, hogy varrtam magamnak egy műbőr- azaz vegán bőr szoknyát, melyet kézzel (!) ráncoltam. Kb 3 órán át. Na azóta amennyire lehet, kerülöm ezt a fajta flow-érzést. És az olyan projekteket is, amik ezt a módszert ígénylik. De hát a végtelenségig nem lehet ezt elkerülni, főleg, ha szembejön velem egy olyan babaruha snitt, hogy "jesszus-pepita"- ahogy Marci fiam mondaná.

20200401_173502.jpg

És persze, hogy találtam alternatívát a kézi ráncolásra. Ez már szinte védjegyemmé válik, hogy keresem a trükkös megoldásokat.

Nos. Nem lesz másra szükséged, mint mindenre, plusz egy szegőgépre.

Az a szerencse, hogy pontosan meg tudom mondani a szegőgép beállításait, ahhoz, hogy pikk-pakk beráncold az anyagodat. És még plussz talpat sem kelll venned hozzá, mert egy: 10ezer Ft körül mozog az ára, kettő: ha régebbi géped van, akkor egyáltalán nem biztos, hogy létezik hozzá tartozék talp.

20200401_173055.jpg

Csapjunk is bele:

a szálak feszességét a fenti kép alapján kell beállítanod, azaz: bal tű 9, jobb tű 7, felső hurokfogó 4, alsó hurokfogó 4-es feszességűre. Ha neked nem ilyen géped van, akkor a lényeg az, hogy a bal tűt a maximális szálfeszessére kell beállítani, a jobb tűt két-három fokozattal gyengébbre, a hurokfogókat pedig egy picivel gyengébbre, mint a közepes feszesség.

Ez itt még nem a vége, mert mint tudjuk, a lockolón elég sok beállításkombináció lehetséges. De ezek közül most megmutatom azt, ami a szálfeszességgel együtt a legjobb lesz a ráncoláshoz. Íme:

20200401_173114.jpg

A differenciált kelmetovábbítót a maximumra kell beállítani, az öltéshosszt a 3-4 közé, az öltés széleséget epdig a 5-ös fölé picivel. Ha neked más típusú géped van, akkor a beállítások így alakulnak: differenciált anyagtovábbító maximumra, öltéshossz majdnem a legnagyobb, öltésszélesség pedig az általánostól egy gondolattal nagyobbra kell beállítani. A kést szerintem érdemes kikapcsolni, de igazából nem oszt, nem szoroz.

Tipp1: érdemes a ráncolás végeztével egy nagyobb cérna-farkincát hagyni, ugyanis az anyagot a kellő méretre kell majd egyengetni. Ezt a lazább és a feszesebben leöltött cérnák segítségével érdemes tenni. (ezek úgy műküdnek, mint a sima varrógép alsó és felső szálai ebben az esetben)

Tipp2: ha elérted a kívánt méretet, akkor köss egy csomót a cérnákra, az anyag mindkét végén.

És kész is, ráncolj kedvedre!

Én ezt a nagyon cuki ruhácskát ráncoltam a szegőgépemmel Viviennek:oi000143.jpg

oi000157.JPG

oi000159.JPG

oi000167_1.jpg

20200401_181536.jpg

20200401_182846.jpg

 

(Akinek nincs szegőgépe se csüggedjen, arra is van egy jó kis alternatívám, de ez egy későbbi bejegyzés témája lesz)

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonbutik.blog.hu/api/trackback/id/tr9015584036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása